Přihlásit se | Registrace    
  Podmínky

Města, obce

ZPĚT

     

     



Při zrátě hesla si vyžádejte nové

Jemnice

Shlédnuto : 2230 krát      
Omlouváme se, ale obrazek nebyl dodán

V červnu po svátku sv. Víta (15. 6.) se každoročně v Jemnici koná slavnost s podivným názvem - Barchan. Traduje se, že patří mezi nejstarší v Čechách a na Moravě. Prokazatelné je však pouze to, že se uskutečnila už v roce 1713. Tehdy byla v knize „Protocollum Miesta Swobodnego Jemnicze w Markrabstwij Moravskem“ popsána rozepře mezi měšťany Seidlem a Pišlem o věci potřebné ke slavnosti. Z tohoto náhodného zápisu vyplývá, že uvedeného roku 1713 nebyla pro měšťany žádnou novinkou. Naopak, v té době už byla slavnost zřejmě zavedenou tradicí.

Po celá staletí je jejím jádrem závod čtyř poslů. Stará pověst vypráví, že v roce 1312 se vydal král Jan Lucemburský s velkým vojskem na Moravu proti loupeživým rytířům, kteří sužovali celý kraj. Svoji mladou choť Elišku Přemyslovnu svěřil do péče měšťanům v dobře opevněné Jemnici. Král ani v boji nezapomínal na svou novomanželku. Postupně vyslal čtyři posly s pergameny, kde popsal, že vojenské tažení probíhá úspěšně. Královna byla velmi chudá, a proto posly odměnila jen tím, co měla. První dostal barchetový náprsník, který vyšívala pro svého chotě. Druhý dostal šátek, třetí punčochy a čtvrtý věnec.

Průběh oslav se v minulosti často měnil. Nikdy se však nezměnilo jádro celé slavnosti. Tím je běh čtyř poslů, kteří nesou zprávy své královně Elišce Přemyslovně. Běh o Barchan je od roku 2014 zapsán na prestižní Seznam nemateriálních statků tradiční lidové kultury České republiky.

V současnosti je Barchan zahájen v pátek v podvečer průvodem měšťanů a vyvěšením barchanického a městského praporu na radnici. Purkmistr pak otevírá tržnici a mazhauzy k pořádání slavnosti. Večer patří taneční veselici na zámku. V sobotu ráno vzbudí Jemničany průvod bubenic a trubačů. V dopoledních hodinách je připravena scéna na podiu před zámkem k uvítání královských manželů. Král Jan Lucemburský se svým doprovodem vjíždí do bran města Jemnice a předává svou novomanželku do péče měšťanů. Pak odjíždí s vojskem potírat loupeživé rytíře.

Odpoledne se koná tradiční Běh o barchan. Průvod kostýmovaných postav sundá barchanický prapor a pak se společně vydají Husovou ulicí k cíli závodu na křižovatku u kulturního domu. Start závodu poslů je na křižovatce u obchodního domu. V cíli se poslové musí dotknout barchanického praporu. Pak se seřadí a s doprovodem odejdou na radnici, kde jsou zapsána jejich jména do pamětní knihy.

Vyvrcholením slavnosti je velká scéna před zámkem, kde podle pověsti královna odměňuje posly tradičními dary. Scéna je doplněna písněmi, tanci a souboji rytířů. V odpoledních hodinách přijíždí král Jan se svou družinou do opevněné Jemnice. Královna poděkuje Jemničanům za jejich pohostinství a slíbí jim, že na ně král nezapomene a odmění je za věrné služby rozsáhlými privilegii. Královský pár pak odjíždí z Jemnice za doprovodu pestrého průvodu historických postav. Velký průvod se vydá Zámeckou ulicí, kolem náměstí Svobody, ulicí Husovou a Tyršovou ven z města.

Od pátečního večera až po nedělní odpoledne probíhá v areálu zámku historické tržiště. Návštěvník může vidět tradiční řemesla, divadelní scénky, dobové písně, tance apod. Ve večerních hodinách městem prochází průvod historických postav s pochodněmi, který dovede návštěvníky do areálu zámku na taneční veselici. Den je zakončen velkým ohňostrojem.

Nedělní dopoledne patří tradiční svatovítské pouťové mši svaté. Už po staletí se v tento den schází v lipovém háji u kostela sv. Víta věřící z celého kraje. Odpoledne je v areálu zámku připraven další kulturní program.
    ZPĚT     
  Váš erb, logo
osoba  Zdeněk   Hopian
Ostatní akce

  poslat zprávu,
odkaz...
Pro zobrazení adresy se prosím přihlaste.
Poznámka: 
foto   Fotogalerie
  • nahled
  • nahled
  • nahled
  • nahled
  • nahled
  • nahled
  • nahled
  • nahled
  • nahled
  • nahled

zvolte náhled


VIDEOUKÁZKA  

není k dispozici

TOPlist
Správce webu
Ing. Richard Blížkovský
Pístov 11, Jihlava, CZ
  více>>>